Året 1990 var det år som Lidköpings idrottsledare började tala om att man borde bevara kommunens idrottshistoria. Ett antal äldre idrottsledare samlades till ett möte på Lidbeckska huset för att stämma av om det fanns ett idrottshistoriskt intresse i kommunen
Inbjudan som föreläsare var Mats Segerblom, ordförande i Wästgöta Idrottshistoriska sällskap och känd TV– profil i Väst Nytt. Segerblom hörsammade inbjudan och kom till mötet. som stod bakom en önskan att bilda ett idrottshistoriskt sällskap i Lidköping, särskilt då den gamla Lidköpings idrotten inte var dokumenterad.
Andemeningen till mötet var att få igång ett antal personer som kunde bilda en interim-styrelse till ett idrottshistoriskt sällskap och så blev det. Det blev herrarna Gunnar Lindahl, Sven ”Svensken” Blomqvist, Kalle Fasth samt Arne Palm som fick uppdraget.
30 år har gått, som har präglas av att utveckla ett idrottsmuseum av den gamla idrottshistorien i kommunen. Att träffas och arbeta under de former som sällskapet gör, är en högtidsstund tror jag är för oss alla, här rullas all historia fram inte enbart idrott som behandlas. Det gör att de yngre får lära sig hur föreningslivet såg ut på den gamla goda tiden.
Det är ju så att det var bättre förr.
Vi har utfört ett stort kulturellt arbete och inte minst den sociala delen har stärkt oss. Våra politiker och dess ledning har hjälpt att höja statusen på vårt arbete.
År 2002 fick vi nya lokaler, då började den stora utvecklingen. Det gläder oss att få hyra en av stadens finaste lokaler i gamla Kylanderskolan som ligger i stadsträdgården. Här har vi byggt upp ett Idrottsmuseum som ger själ för namnet. Här kan vi visa stora prissamlingar och fakta över de personer som har satt Lidköping på kartan. Dokumentsamlingar från 1850 talet fram tills i dag. Intervjuer av gamla ”kända” idrottsledare” och gamla kända ”idrottsstjärnor” samt lagbilder.